Onderhoud instrumenten


Onderhoud koper

De koperblazers komen er in vergelijking tot de muzikanten met klepinstrumenten gemakkelijk vanaf. Niet droogmaken en geen gedoe met rieten. Toch wordt er over het algemeen te weinig gedaan om het instrument in goede conditie te houden. Een goed drooggemaakt mondstuk speelt de volgende keer fijner en voorkomt (herhalende) besmetting met allerlei bacillen.

Tip: Zet uw mondstuk nooit neer maar leg het zo dat het niet kan wegrollen. De rim blijft zo onbeschadigd waardoor uw lippen worden gespaard.

Vrijwel niemand maakt de mondpijp van binnen droog. Dit voorkomt echter corrosie en houdt de rest van het instrument langer schoon. Voor dit doel hebben wij speciale wissers.
Wanneer u regelmatig een doek over uw instrument haalt, merkt u sneller gebreken op, zoals een losse schroef of soldering. Sterk vervuild zilver laat zich bovendien veel lastiger oppoetsen.

Het oliën (ook voor trombone)

De ventielen (in het Duits "Die Maschine") of de coulisse zijn als het ware het hart van uw instrument; exact in elkaar passende blanke metalen. Vaak is de muzikant trots als dit al jaren goed gaat zonder olie. Verstandig? Vergelijk het met een machine: die loopt zonder olie ook niet lang.
Komen er problemen dan wordt er vaak bij aanvang van het spelen geolied. Ventiel-, coulisse en/of cilinderolie zijn fantastische producten; Niet giftig, ze mengen met water en speeksel, lossen vuil op en het hebben een smerende en conserverende werking. Echter na het spelen is de meeste olie door speeksel (een zuur) verdrongen en wordt het instrument, met dat zuur er in, weggelegd.

OLIE DAAROM ALTIJD, ALTIJD, NÁ HET SPELEN !!!!!

In feite is dit ook vóór (de volgende keer) spelen.
Reiniging: enkele keren per jaar doorspoelen met lauw water, eventueel met wat handafwasmiddel en een speciale wisser en u bent niet alleen nog steeds minder tijd kwijt dan de houtblazer. U en uw instrument vinden het prettig, spelen lichter en gaan langer mee.

Alle oliën en vetten, evenals alle soorten wissers hebben we altijd ruim op voorraad.

Onderhoud hout

Onderhoud wordt nogal eens uitgesteld. Een 'kleppeninstrument' is altijd onderhevig aan slijtage. Dit gaat gelukkig erg langzaam. Zo langzaam dat u het vaak niet merkt. Het is voor ons altijd leuk om te zien hoe enthousiast muzikanten zijn als 'alles weer lekker loopt en goed sluit'.
Jaarlijks tot tweejaarlijks onderhoud beperkt vaak de kosten bij een eventuele schadereparatie. Alles kan dan nog zonder problemen gedemonteerd worden.
Zowel ons advies na een diagnose als de diagnose van uw instrument kost u niets.
Het verplicht tot niets en het wordt afgerond met een gratis smeerbeurt van het mechaniek.

Zelf kunt u ook veel doen aan onderhoud.
Hierdoor voorkomt u reparaties en gaat uw instrument en de polsters langer mee.

Dwarsfluit
Na ieder gebruik het metaal aan de binnenzijde droog maken. Dit is voor de hygiëne en tegen het plakken van de polsters.
Het zilver blijft het mooist als de fluit altijd in de etui wordt opgeborgen. Ook is dit beter voor de polsters en kurkjes. Eventueel het zilver alleen tegen vingerafdrukken een beetje oppoetsen. Om het instrument goed te kunnen poetsen moet het namelijk uit elkaar om veertjes en polsters niet te beschadigen. Dit kunt u niet zonder ervaring; de fluit moet na montage weer klep voor klep worden afgesteld. Het mechaniek kunt u oliën met een speciaal daarvoor bestemde olie. Dit doen wij GRATIS. Ga s.v.p. nooit met naaimachineolie o.i.d. aan de gang.
Afhankelijk van de frequentie van gebruik en de mate van vochtigheid van uw spel is jaarlijks tot tweejaarlijks onderhoud normaal. Achterstallig onderhoud kan leiden tot extra kosten bij reparatie door vastzittende onderdelen en gaat ten koste van de levensduur van het instrument.

Klarinet en andere houten blaasinstrumenten
Na ieder gebruik het ebonieten mondstuk en het houten instrument aan de binnenzijde droogmaken. Dit is voor de hygiëne en tegen het plakken van de polsters. Het metaal (vaak verzilverd) blijft het mooist als het instrument steeds weer in de etui wordt opgeborgen. Dit is ook beter voor het hout, de polsters en kurkjes. Eventueel het zilver alleen tegen vingerafdrukken een beetje oppoetsen. Om het instrument goed te kunnen poetsen moet het uit elkaar zodat veertjes en polsters niet beschadigen. Dit kan men zonder ervaring niet zelf. Het verdient aanbeveling maandelijks voor het spelen de binnenzijde van uw instrument licht in te oliën met daarvoor geschikte houtolie en borsteltje. Doe dit in ieder geval als de binnenzijde in droge toestand grijs kleurt. Het mechaniek kunt u oliën met een speciaal daarvoor bestemde olie. Ga s.v.p. nooit met naaimachineolie o.i.d. aan de gang.
Bij een onderhoudscontrole oliën wij overigens GRATIS. Het kurk moet u soepel houden met kurkvet. Afhankelijk van de frequentie van gebruik en de mate van vochtigheid van uw spel is jaarlijks tot tweejaarlijks onderhoud normaal. Achterstallig onderhoud kan leiden tot extra kosten bij reparatie door vastzittende onderdelen en gaat ten koste van de levensduur van het instrument.

Het inspelen
Een nieuw houten instrument moet geleidelijk wennen aan de vochtigheid. Hout zet namelijk uit door vocht. De binnenzijde zet, bij te enthousiast inspelen, sneller uit dan de buitenzijde waardoor er scheuren kunnen ontstaan aan de buitenwand. (Dit type scheuren vallen nooit onder de garantie). Voorzichtig beginnen met een minuut of tien en na een paar uur rust weer verder gaan, voorkomt deze nare schade. Na enkele dagen kan een half uur spelen geen kwaad meer en na ruim een week frequent inspelen kan het hout van het instrument al met een repetitie of concert worden belast.
Om dezelfde reden is het mogelijk dat de smallere delen van uw instrument na enige tijd zover zijn uitgezet dat ze niet meer soepel in de bredere delen passen. Met een licht wrikken (voorzichtigheid geboden) kunnen de delen dan nog worden gedemonteerd. De fabrikant kan dit niet voorkomen omdat de mate van het werken van het hout niet voorspelbaar is. Kom gerust langs. Wij repareren dit gratis. Het valt onder garantie.
N.B. Wat veel muzikanten zich niet realiseren is dat ook gebruikte instrumenten na (te) droge opslag of na een vakantie, om bovengenoemde reden, niet direct voluit mogen worden bespeeld!

Saxofoons
Na ieder gebruik het mondstuk, de hals en de sax zelf aan de binnenzijde droogmaken. Dit is voor de hygiëne en tegen het plakken van de polsters. Indien verzilverd blijft uw sax het mooist als het instrument steeds weer in de etui wordt opgeborgen. Dit is voor alle saxen belangrijk voor de levensduur van de polsters en kurkjes. Eventueel het zilver alleen tegen vingerafdrukken licht oppoetsen. Een gelakt instrument kan globaal worden schoongemaakt met een zachte vochtige doek of zeem, eventueel met afwasmiddel. Om het instrument goed te kunnen poetsen moet het uit elkaar zodat veertjes en polsters niet beschadigen. Dit kan men zonder ervaring niet zelf.
De bokaalkurk moet u goed soepel houden met kurkvet.
Alle scharnierpuntjes kunt u oliën met een speciaal daarvoor bestemde olie. Dus niet met bijvoorbeeld naaimachineolie. Bij een onderhoudscontrole oliën wij overigens GRATIS.
Afhankelijk van de frequentie van gebruik, en de mate van vochtigheid van uw spel, is jaarlijks tot tweejaarlijks onderhoud normaal. Achterstallig onderhoud kan leiden tot extra kosten bij reparatie door vastzittende onderdelen en gaat ten koste van de levensduur van het instrument.

De padsaver
Er bestaat, zelfs onder profs, veel verwarring over doel en nut van de zogenaamde padsaver. Dit is een soort plumeau die in het instrument wordt opgeborgen in het etui. Deze zorgt er voor dat het vocht in de polsters (de pads; de leertjes die de toongaten dichten) niet te snel droogt. Dit verlengt zo de levensduur van uw (leren) polsters omdat ze uiteindelijk bros en poreus worden door uitdroging. Een padsaver is geen wisser en dient dus niet om het instrument schoon te maken. De padsaver hoort pas in de sax als de wisser er goed doorheen is gehaald en speeksel en vuil verwijderd is. De sax opbergen in gesloten koffer.

[ top ]

Van Ingen Blaasmuziek VIB contact Utrecht Den Bsoch